URIHO Zagreb - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
18 in Zagreb
URIHO Zagreb > Vijesti > Izložbe galerija SUNCE > EMOTIVNA IMPRESIJA

EMOTIVNA IMPRESIJA

Objavljuje: Uriho Zagreb
Kategorija: Izložbe galerija SUNCE

galerija SUNCE Zagreb 

URIHO Zagreb, Avenija Marina Držića 1

Poziva Vas u četvrtak, 12. lipnja  2014. u 19:00

na otvorenje izložbe slika

EMOTIVNA IMPRESIJA

Iz predgovora

Živeći i slikajući na razmedu samoborskog i jastrebarskog kraja Milan Stunja slijdi trag bogate likovne tradicije tog područja. Pred više od jednog stoljeća u svom dvorcu u Jasrtebarskom intimni dnevnik oslikavao je grof Stjepan Erdody, a iz te sredine potječe i slikar, povjesničar umjetnosti i vrsni pedagog, akademik Ljubo Babić.

Rođen je u Samoboru, a imajući ladanje u Repišću svoj trag ostavio je i Kamilo Tompa, kao i Josip Restek iz nedalekog Volavja. Samoborac Nikola Raiser, jedan je od stupova suvremenog hrvatskog slikarstva. Izostajući u takvom okruženju Milan Stunja formira svoje slikarstvo u neposrednom konktaktu s prirodom ali i sa smislom da viđenom pridoda i svoj individualni pečat… (Juraj Baldani , prof.)

Milan Stunja slikar-pjesnik ljepote prirodi donosi niz ostvarenja visokog umjetničkog elementa, otkriva ljepotu doživljaja u prirodi i krajeva kroz koje često prolazimo, a da ih niti ne primjetimo … (prof.dr. Antun Bauer)

Slikarstvo Milana Stunje prožeto je iznimnom pikturalnom osjetljivišću koju on crpi iz motiva kada slika i stvara svoje slike, koje nisu puko ogledalo pune raznih fenomena svjetlosti i boje, već osobna kreacija viđenog. Nadasve je majstor slikanja pejzaža, koje slika sa pomno odabranim bojama koje pomno transformira u doživljaj koji dolazi iz nutrine.

Promatrajući motive s treptajima atmosfere nad horizontom, nad otocima i obalama slikani su u jednom dahu kao da je taj prizor otet vremenu. Ugođaj slike uvijek je nova formacija treptaja svjetla i svježine datog pejzaža ili nebeskih fascinacija nad morem.

Njegovo slikarstvo prepoznajemo u jasnim i čistim dinamičkim promjenama u zatvorenim cjelinama. Naročito vrlo iscrpno slika idilićne pejzaže s kojima je duboko vezan za trdicionalne hrvatske slikare s početka dvadesetog stoljeća, te na njihovoj baštini gradi svoju sliku sa snažnom gestom, često i s jakimudarcima kista po platnu te na taj način stvara prostor i tvori poetsku stvarnost svoje slike. (akad. slikarica Nives Missoni, prof.)

MILAN STUNJA

rođen je u Zagrebu. Živi u Petkovom bregu (grad Samobor). Slikati je počeo godine 1970. što je s prekidima trajalo do godine 1986. kada se učlanio u likovno društvo “Bundek” te nastavio intenzivno raditi uz akademskog slikara Željka Uremovića, a kasnije i pohađao likovnu školu „Rokov perivoj“ kod prof. Vjere Lalin. Iste godine po prvi puta grupno izlaže u MZ Središće. Slika u tehnikama: ulje na platnu, akvarel, pastela, akrilik i kombinirana tehnika. Tijekom svog bavljenja slikarstvom bio je sudionik oko 250 likovnih kolonija te je dobio mnoge zahvalnice, priznanja i diplome.

Jedan je od inicijatora osnivanja Sekcije željezničara-likovnih stvaralaca – preteča današnje Udruge željezničara slikara “Plavo svijetlo” iz Zagreba, čiji je član i danas. Član je likovnog društva “Ljubo Babić” iz Jastrebarskog, likovne udruge Fortuna-art iz Zagreba te suradnik ULU Akademija-Art.

Raznim humanitarnim organizacijama poklonio je više od dvije stotine svojih djela. Do sada je izlagao na preko 200 skupnih izložaba u zemlji: Zagrebu, Varaždinu,Varaždinskim Toplicama, Stubičkim Toplicama, Koprivnici, Karlovcu, Pazinu, Lovranu, Roču, Rijeci, Kutini, Sisku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Splitu, Jastrebarskom, Samoboru, Zaboku, Belišću, Đurđevcu, Zadru, Kninu…

Izložba se može pogledati do  30. lipnja 2014., od 10:00 – 15:00

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

uriho-galerijasunce@uriho.hr;  tel.:01/643 0060

Hrvatski HR English EN Deutsch DE
Skip to content